Türkiye’de ilk 4 ayda 369 bin konut satıldı. Geçen yıla göre satışlar yüzde 18,6 düştü. İkinci el satışlarda düşüş ise yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti. Yalı dairesi, yalı ve köşk satışlarında ise bir dönem seçim öncesi beklemeye geçen yatırımcının artık satınalmaya geçeceğini düşünen Coldwell Banker Türkiye Lüks Konut Uzmanı Sühran Aras, ‘’Özellikle ‘global yatırımcı’ yalı dairesi, yalı veya köşk almak için ülkemizdeki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin bitmesini bekliyordu.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi yatırım güven gerektiriyor ve lüks bir yatırım söz konusu olduğunda bu ekstra gücen gerektiriyor.’’ dedi. İstikrar oluştuğu takdirde ‘global yatırımcının’ talebinde hareketlenme beklediğini vurgulayan Aras, “Mesela İstanbul’da boğaz hattında geçen sene yaklaşık 600 adet yalı – yol yalısı dairesi, 15 adet de yalı veya köşk el değiştirmişti.

Bu sene ilk 6 ayda rakam yarı yarıya düşmüş durumda. Nitekim döviz hareketliliği dışında deprem ve seçim de yaşadık. Ancak yeni açıklanan kabinede özellikle ekonomi ile ilgili bakanların hem ulusal hem uluslararası kabul görmesi bir takım oynaklıkları yoluna koyacak düşüncesindeyim. Dolayısıyla ikinci 6 ayda, ilk yarıdaki kayıpların toparlanacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin sahip olduğu lüks Pazar, dünya ile yarışıyor ve potansiyelimizin farkındayız ” değerlendirmesinde bulundu.

Kirada Artış Enflasyonu Solladı Kirada Artış Enflasyonu Solladı

Türkiye, dünya lüks pazarında pastanın çileğidir

Yabancılara yapılan konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,3 azalarak 2 bin 557 oldu. İlk 4 ayda yabancıya satış yüzde 35 seviyesinde azaldı ve 13 bin 483 adet olarak gerçekleşti. Nisan ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 3’e geriledi.

2022 toplamında bu ortalama yüzde 4,5 seviyesindeydi. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 24 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 792 konut satışı ile İstanbul ve 186 konut satışı ile Mersin izledi.

Global yatırımcıların, ülkeleri dışında aldığı gayrimenkuller sebebiyle dünyada oluşan piyasa büyüklüğü her geçen yıl pazarı önemli ölçüde büyüyor.  Pazarın büyüklüğü 2021 sonu itibarıyla 400 milyar doları aştı. 2022 yılında da pazarın yüzde 22 büyüdüğünü tahmin ediyoruz.  Bu pastada en büyük payı ise; ABD, İngiltere, İspanya, Portekiz ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler alıyor.

Aras, “Bizim Türkiye olarak;  pazarda büyük pasta alabilmemiz için gerek-yeter şartlarımız çok belli. Biz hem konumumuz, hem kültürümüz, hem turizm potansiyelimiz, hem de katma değerimizle pastanın çileğiyiz. Muazzam bir lokasyonda, döviz kuruna karşı çok kıymetli bir yatırım potansiyeli  sunuyoruz. Alternatifi olmayan bir lüks anlayış sunuyoruz. Bunu da en doğru brokerlık hizmetleri ile seçkin tüketicimizle buluştuyoruz’’ dedi.

Editör: Türkiye Kulisi