HİZMET BİRLEŞTİRME YAPARAK EYT'DEN YARARLANABİLİR MİYİM?
Soru: Kasım 1978 doğumluyum. Haziran 1996’da 18 yaşı doldurmadan 17 yaşında sigortalı oldum ve SSK’ya 83 gün prim ödedim. Mayıs 2000 ayından itibaren 4/C’li memur olarak çalışmaya başladım ve halen çalışmaya devam ediyorum. EYT kapsamında hizmet birleştirme yaparak EYT’den yararlanabilir miyim?
CEVAP: SSK sigortalısı olarak adınıza uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmışsa, 18 yaşın altında da olsa hizmet sayıldığından EYT’li olmanızı sağlar. Kurumunuza bir dilekçe ile başvurup hizmet birleştirmenizi yapın. Hizmet birleştirmesi sonucu HİTAP kayıtlarında diğer hizmet alanına veri girişi yapılınca, emeklilik durumunuz gözükecektir.
SSK’DAN EMEKLİ OLSAM MEMURİYETİMİN İKRAMİYESİNİ ALABİLİR MİYİM?
Soru: 11 Ocak 2008’de SSK girişim var. 13 Kasım 2008’de memurluğa başladım. 16 yıllık memurum ve halen memur olarak çalışıyorum. Kuruma hizmet birleştirme dilekçesi verdim. SGK’ya gittiğimde HİTAP’tan hizmet birleştirmem gözüküyor. Memurluğu bırakıp SSK’dan emekli olursam 16 yıllık memurluk hizmetimden dolayı toplu paramı alabilir miyim? SSK’dan eski kanuna göre emekli olmam için en az 3 yıl 6 ay mı çalışmam gerekiyor?
Cevap: Sigorta başlangıç tarihinize göre; memuriyetten ayrıldıktan sonra sigortalı çalışıp hizmet birleştirmesi ile emekli olunca, memuriyette geçen sürenize emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için; memuriyetten ayrılırken toplam 7000 gün prim ödemiş olmanız gerekiyor. Ayrıca 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim şartlarını birlikte sağlayarak memuriyetten ayrıldığınızda da emekli ikramiyesini hak edersiniz.
Fakat bu şartları priminizi 7000 güne tamamladıktan sonra sağlamış olacağınızdan bu seçeneğin sizin için önemi yok. Bu nedenle memuriyetten ayrılacağınız tarihte toplam 7000 gün priminiz olmazsa, daha sonra sigortalı çalışıp hizmet birleştirerek SSK’dan emekli olduğunuzda, memuriyet süreniz için emekli ikramiyesi ödenmez. Memuriyetten ayrılarak SSK’dan emekli olmanız için, memuriyetten sonra sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz gerekiyor. Tabii ki emekli aylığı bağlanması yanında 60 yaşı da doldurmanız lazım.
KIDEM TAZMİNATI ALIP AYRILAN TEKRAR ÇALIŞABİLİR Mİ?
Soru: 19 Nisan 1980 doğumluyum. 1 Şubat 2001 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 7000 prim gününü tamamladım. Çalıştığım işyerinden, SGK’dan ‘emekli olmak istiyorum’ yazısı alıp kıdem tazminatımı alarak ayrıldıktan ne kadar süre sonra tekrar bir işe başlayabilirim? Tekrar işe başladığım işyerinden de ileride tazminat alabilir miyim? Yatan tüm primler emekli olacağım zamanki bağlanacak maaşımı yükseltir mi?
Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden, emekli olacağı yaşın dolmasını çalışmadan bekleyeceği gerekçesiyle, kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Her ne kadar emekli olunacak yaşın dolmasını çalışmadan bekleme iradesi ile işten kıdem tazminatı alarak ayrılıyorsa da sigortalı, bir müddet sonra yani bir iki ay sonra dahi iradesi çalışma yönünde değişebilir.
Ve tekrar çalışmaya başlayabilir. Burada yasada belirlenmiş bir süre yok. Yeni çalıştığınız işyerinden de ileride kıdem tazminatı almayı hak eden koşullarda ayrıldığınızda, tabii ki çalışma sürenize ilişkin olarak kıdem tazminatı alacaksınız. Yatan tüm primleriniz emekli aylığı hesabınızda dikkate alınacaktır.
MEMURİYETTE KAZANILAN YIPRANMA SSK’DA YAŞTAN DÜŞER Mİ?
Soru: 1 Ocak 1968 doğumluyum. 30 Ağustos 1992’de TSK’da uzman çavuş olarak 6 yıl çalıştım. FHZ dahil toplam 2700 gün hizmet sürem var. 2002-2012 yılları arasında 485 gün Bağkur’a, 2012-2022 arası 508 gün SSK’ya prim ödemem var. Toplam 3693 gün primim bulunuyor. 3600 günden emeklilik 60 yaşta oluyor. Bu durumda 1.5 yıl FHZ yaştan düşer mi? 540 gün olan askerliğimi borçlanıp ödersem, 1.5 yıl yaştan düşer mi? Kısaca 3600 gün ve 57 yaş ile emekli olabilir miyim?
Cevap: Öncelikle Fiili Hizmet Süresi Zammı’nın (FHZ) memuriyetten emekli olunduğunda yaştan düşüldüğünün altını çizelim. SSK’dan emekli olduğunuzda FHZ yaştan düşülmez. Ayrıca askerlik sürenizi borçlanmanız toplam priminizi artırır ancak yaştan düşülmez. Ve son yedi yedi yıl hesabına da dahil edilmez. Primi ödenen son yedi yılda (en son ödenen 2 bin 520 gün prim içinde) fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor.
3600 günle SSK’dan emekli olabilmeniz için, sigortalı bir işte çalışarak 752 gün daha prim ödeyerek memuriyetten sonra SSK’ya ödediğiniz 508 gün primi 1260 güne tamamlamanız gerekir. Memuriyetten sonra SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2028’de SSK’dan emekli olabilirsiniz (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).