Emlak

Günlük Kiralanan Evler Nasıl Şikayet Edilir?

Posta'dan Tamer Heper okuyucusundan gelen, "Ailelerin oturduğu bir apartmanda bir daire sahibi dairesini bir yabancı uyrukluya vermiş. O da evin camına “günlük kiralanır” diye bir ilan asmış. Eve günlük giren çıkan belli değil, hem gürültü hem kirlilik diz boyu. Bu kiralama önlenemez mi?" sorusunu cevapladı.

Son günlere kadar, bir ev kiralayanın bu evi günübirlik başkalarına kiraladığına pek tanık olmuyorduk. Son günlerde bu iş gelir kaynağı olarak ortaya çıktı ve yaygınlaştı. Hiç tereddütsüz de aynı evde oturanlar için önemli bir problem haline geldi.

Peki böyle günübirlik kiralamalar olur mu? Bu husus tartışmalı bir konudur. Ne için? Şöyle, kiralama yapmak hukuken mümkün ise bu kiralama için süre yoktur, bir günlük de kiralanır, bir haftalık da kiralanır, bir yıllık da kiralanır diyerek bu hususta görüş bildirenler vardır, ancak ben bu görüşlere katılmıyorum. Şöyle:

Mesken kiralanır, bir ailenin veya bir kişinin ikametine uygun biçimde kullanılır. Bu gibi kiralamalar, maksadı mesken olarak kullanım olmak kaydı ile ve yasalara uygun kullanma şartı ile serbesttir.

Ancak günübirlik kullanımlar, hele hele cama ilan asma sureti ile kullanımlar artık mesken olarak kiralamadan çıkmış ticari bir girişim haline gelmiştir, yani bir pansiyon veya bir otel işletimi sistemine katılmıştır. Dolayısı ile meskenlerde işyeri açmak bazı kısıtlamalara tabidir.

Hele hele yönetim planında meskenlerin bir başka amaçla kullanılamayacağı hükmü var ise bu husus tartışma konusu bile olmaz. Dava açarak bu durum engellenir.

Kiralanan bir yeri kiracı bu şekilde kullanmaya başladı ise ve sözleşmesinde açık olarak bu hususta bir izin verilmiş olmadıkça kiralayan yönünden de tahliye nedenidir.

Olaya kiralama serbestisi açısından bakmamak, binada oturanların huzurunu bozmamak gerektiği açısından da bakmak lazım zira Medeni Kanunumuzda bu konudaki cümle şudur:

“Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetlerini sürdürürken komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.”

Gerek kat mülkiyeti ve gerekse medeni yaşam, başkalarını rahatsız etmeyi engelleyici hükümler getirmiş, mesken ile ticari hayatı ayırmış, herkesin evinde huzur içinde yaşaması için kurallar getirmiştir. Bunlara uymak şarttır.

Bir yer pansiyon olarak kullanılacak ise pansiyon olarak kiralanır, mesken olarak kullanılacak ise belli şartlarda mesken olarak kullanılır, birer günlük kullanımların mesken olduğunu iddia etmek çevreyi kandırmaya yönelik bir iddiadır.