Astronomlar, yavaşça devasa bir elmasa dönüşen bir yıldız keşfetti. Bilim insanları elmasa dönüşme sürecinin başlangıcından itibaren yaklaşık bir katrilyon yıl süreceğini düşünüyor, yani evrenin "sadece" 13,6 milyar yıl yaşında olduğunu göz önüne alırsak, ne yazık ki henüz tam olarak kristalize olmuş yıldız bulunmuyor.
Bir zamanlar güneşti, şimdi elmas olacak!
Bu yeni keşif, yıldızların evrimine ve zamanla dönüşümüne yeni bir ışık tutuyor.
HD 190412 C adlı beyaz cüce yıldız, Güneş benzeri bir yıldızın yakıtının büyük bir kısmını tüketip, kendi içine çökmesi ile ortaya çıktı. Metalik oksijen ve karbon bileşiği ağırlıklı olan yıldızlarda bu dönüşüm gerçekleştiğinde, beyaz cüce olarak soğuyup ardından kristalleşerek, devasa bir elmasa dönüşebiliyorlar.
Ancak bu süreç o kadar uzun ki, bilim insanları şimdiye dek tamamen kristalize olabilmiş yıldız bulunmadığını düşünüyor, tahminler sürecin bir katrilyon yıl alabileceğini gösteriyor.
Yolun henüz başında
Bir grup bilim insanı şimdi bu dönüşümün başlangıç evrelerinde olduğunu düşündükleri bir yıldız keşfetti. HD 190412 C, dünyadan yaklaşık 104 ışık yılı uzaktaki dörtlü yıldız sistemi HD 190412 içerisinde yer alıyor.
Araştırmacıların konuyla ilgili hazırlağı makale, Kraliyet Astronomi Topluluğu Aylık Bildirimleri dergisinde yayınlanmak için kabul edildi.
Beyaz cüce yıldızın mesafesinin doğru şekilde ölçülmesi çok önemli, çünkü yıldızın uzaklığı, ondan gelen ışığın parlaklığının da belirlenmesine yardımcı oluyor. Araştırmacılar, bunu doğru şekilde yapmak için Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia görevinde edindiği verilerle çizdiği Samanyolu Galaksisi'nin devasa 3 boyutlu yıldız haritasından faydalandı.
Sıcaklığı da kristalize olduğunu gösteriyor
Ekip yıldızın sıcaklığının kristalleşen bir beyaz cücenin ulaşması tahmin edilen 6 bin 300 derece olduğunu ölçerken, çevresindeki henüz çökmemiş komşu yıldızların bileşenlerini analiz edip, HD 190412'nin yaklaşık 4,2 milyar yaşında olduğunu da hesapladı.
Gaia verisini kullanan ekip, beyaz cücenin zamanla soğumasını modelleyerek, onun kristalleşen beyaz cüceler içerisinde yaşı bilinen ilk yıldız olduğunu doğruladı.
Ekip, araştırma kağıtlarında galaksimiz içerisinde HD 190412'ye benzeyen diğer yıldızlar olduğunun da belirtirken, kristalleşen başka yıldızların keşfedilebileceğinin de altını çizdi.