Aksaray

Eski Sanayi’ye Yeni Şehir yapılacak

Aksaray’da Eski Sanayi Sitesi’nin yıkılmasının ardından oradaki arsaların TOKİ’ye verilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Eski Sanayi Sitesi içerisine yeni bir şehir kurulacağını ve yolları, sosyal donatıları gibi olması gereken her şeyi titizlikle yapacaklarını belirterek, “Planlamalarımız bittikten sonra kendi arsalarını kendi mülklerini hak sahiplerine vereceğiz.

AKSARAY BELEDİYE BAŞKANI DR. EVREN DİNÇER ESKİ SANAYİ SİTESİ İLE İLGİLİ KONUŞTU:
ESKİ SANAYİYE YENİ ŞEHİR
Aksaray’da Eski Sanayi Sitesi’nin yıkılmasının ardından oradaki arsaların TOKİ’ye verilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Eski Sanayi Sitesi içerisine yeni bir şehir kurulacağını ve yolları, sosyal donatıları gibi olması gereken her şeyi titizlikle yapacaklarını belirterek, “Planlamalarımız bittikten sonra kendi arsalarını kendi mülklerini hak sahiplerine vereceğiz. Kanunlar çerçevesinde hareket edilecek. Hak sahipleri, ister yatırım yapar, ister kendi evini yapar, isterse müteahhide verir. TOKİ’ye verilmesi ya da başka bir müteahhide verilmesi gibi bir düşüncemiz olamaz.” dedi.
Yeni Sanayi Sitesi’nin taşınma süreci hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, “2017-2018 yıllarında ve onun öncesinde de meşakkatli çalışmalar neticesinde Eski Sanayi Sitesi’nin taşınması ile ilgili sürece başlanmıştı. Göreve geldiğimiz andan itibaren müteahhidimiz çalışıyor ve o günkü ekonomik koşullar neticesinde iş bırakmayla ilgili bir takım durumlar mevcuttu. Milletvekilimiz Cengiz Aydoğdu ile birlikte yaptığımız girişimler neticesinde devamlılık sağlandı ve inşaat süreci tamamlandı.” dedi.
“YENİ SANAYİ SİTESİ, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SANAYİ DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN BİRİ”
Yeni Sanayi Sitesi’nin çok büyük bir site olduğunu dile getiren Dinçer, “Türkiye’de en büyük sanayi dönüşüm projeleri içinde yer alıyor. Böyle olunca ister istemez eksiklerin olması doğası gereği normaldir. Büyük bir alan ve eksikler illaki olacak. Yerel yönetimler, idareler bu tarz ihtiyaçları karşılamak için görev alırlar. Yol, refüj, trafik yönetimi, internet gibi alanlarda bize istekler geliyordu. Bunları neticelendiriyoruz. İnternetle ilgili az bir pürüz kaldı. Yaşanan tüm sorunlar en kısa sürede çözüme ulaştırılacak.” şeklinde konuştu.
“İLK İŞ YERİM PROJESİ KAPSAMINDA 200 DÜKKÂN DAHA YAPILACAK”
Yeni Sanayi Sitesi yapılırken dükkân projelerinden faydalanmayan vatandaşların olduğunu dile getiren Dinçer, “Bazı vatandaşlarımız dükkânlara yazılmamış ve özel bir girişim yaparak kendi sitelerini yapmak istediklerini söylemiş. Bunu neticelendirmeyince dışarda kalmışlar ve Eski Sanayi Sitesi içerisinde faaliyetlerine devam ediyor. Biz, bu dükkân sahiplerimizle defalarca görüştük, sürekli iletişim halindeyiz. İhtiyaçlarını ilettiler. Defalarca toplantı yaptık. Milletvekilimiz ile TOKİ başkanımızı ziyaret ettik. TOKİ Başkanımızla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız ile görüştük. Bu arkadaşlarımıza dükkân yapılması konusunda mutabık kaldık ve süreç başladı. Cumhurbaşkanımızın deprem olmadan önce 250 bin sosyal konut projesi vardı. Bu proje kapsamında yer alan ilk iş yerim projesi kapsamında da 200 tane dükkânın ihalesi gerçekleştirildi. Onunla ilgili yer teslim süreçleri devam ediyor. Bin 620 dükkânımıza ek olarak 200 dükkân inşaatı yakın zamanda başlayacak, hak sahipleri belirlendi.” dedi.


“800 YENİ DÜKKÂN YAPILACAK”
Yeni Sanayi Sitesi’ne yapılacak olan yeni dükkânlarla ilgili olarak çarşıda dükkânı olan ya da sanayi işi yapmayan ancak dükkana yazılan kişiler olduğu yönünde kamuoyunda bir takım söylentiler olduğunu ifade eden Dinçer, “Yeni sistemde TOKİ’nin belirlediği resmi kriterlere göre başvurular alındı ve süreç başladı. Biz daha sonra TOKİ ile görüşerek 800 tane dükkân sözü daha aldık. 2-3 aydır süreç devam ediyor. Talep toplanması konusunda TOKİ bize bir yazı gönderdi Sanayi esnaflarımıza meslek odalarımız aracılığı ile ilettik. TOKİ’ye gönderilecek ve projeler tamamlanıp 800 dükkân yapılması konusunda vatandaşlarımıza bilgilendirmeler yapılacak ve hak sahipleri ve fiyatlar belirlenecek. Maliyet yüksekliğinden dolayı, esnafımızdan gelen şikâyetler oldu. Fiyatların düşürülmesi konusunda ricada bulunacağız. Pazarlık yapacağız ve ne kadar az maliyetle sanayici esnafımıza ulaştırabiliriz bunun çalışmasını yapacağız.” şeklinde konuştu.

Loading...


“ESKİ SANAYİ SİTESİ’NDE Kİ ARSALAR HAK SAHİPLERİNE VERİLECEK”
Eski Sanayi Sitesi’nin kentsel dönüşümü hakkında da bilgi veren Dinçer, “Resmiyette oradaki alan kentsel dönüşüm rezerve alanı. Hala içerisinde hizmet veren sanayi esnafımız var ama aslında o faaliyetlerin yürütülmesi mümkün değil. Orada revizyon imar planı yapılacak. Planlamasını tamamlandı. Belediye Meclisi’ne getireceğiz. Meclis üyelerimizin onayını aldıktan sonra askı süreci olacak ve resmiyet kazanacak. Konut, park, ticarethane, yeşil alanlar, yol gibi olması gereken her şey var. En dar yol 15 metre olacak. 40 metrelik yollarımız olacak. Adalar büyük planladı. Konuta dair sıkıntısının çözülmesi adına, plancılık ve şehircilik adına her şeyi gerçekleştirdik. İlgili oda temsilcileri ve Belediye Meclis’i görüşmeler yapılarak zemin yapısı gibi birçok teknik kriter göz önüne alındı. Aksaray’ımızda TOKİ’de bulunan Akbel Konutları ve birkaç tane özel projemiz dışında 8 kattan fazla konut yüksekliği yok. Bu sınırlar içerisinde hareket ettik. Bu dengeyi gözeterek çalışmaya girdik. Bu plan bittikten sonra kendi arsalarını kendi mülklerini, hak sahiplerine vereceğiz. Kanunlar çerçevesinde hareket edilecek. Hak sahipleri ister yatırım yapar, ister kendi evini yapar, isterse müteahhide verir. TOKİ’ye verilmesi ya da başka bir müteahhide verilmesi gibi bir düşüncemiz olmaz. Özel mülkiyet alanıdır. Hak sahiplerine verilecek.” diyerek sözlerine son verdi.

Türkiye Kulisi Aksaray il temsilcisi Hilmi Alper.