Beklentiler artmışken, yeni ikramiyenin ne olacağı ile ilgili hesaplar da yapılmaya başlandı. Peki emeklinin bayram ikramiyesi ne kadar olacak? İşte ayrıntılar...

2018’DEN BERİ ÖDENİYOR 

Hükümet, 30 Nisan 2018’de emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayram öncesi 1.000’er lira ikramiye verilmesini kararlaştırmıştı. Ödemeler o tarihten beri aralıksız devam ediyor. Yaklaşık 13.5 milyon emekli, dul ve yetim için ek gelir niteliğinde olan ikramiye geçen yıl enflasyona yakın bir oranda artırılarak 1.100 liraya çıkarılmıştı.

2 MAYIS’TAN ÖNCE HESAPTA 

Ramazan Bayramı bu yıl 2 Mayıs’ta başlayacak. Bayram ikramiyesinin de 2 Mayıs 2022’den önce yani nisan ayının son haftası hesaplara yatması bekleniyor. İkramiyelerde bu yıl da geçen yıl olduğu gibi bir artış beklentisi ve öngörüleri hakim. Bu beklentide özellikle memur, emekli maaşları ile asgari ücrete yapılan yüksek zam da etkili.

ENFLASYONA GÖRE RAKAM 

İkramiye artışıyla ilgili uzmanların farklı görüşleri söz konusu. 2022 yılı için yapılan birçok zam 2021 sonunda açıklanan enflasyon oranı baz alınarak yapılmıştı. Bayram ikramiyesi için de benzer artışların dikkate alınabileceği ifade ediliyor. Sene sonunda yüzde 36.08 olarak duyurulan enflasyon oranının bayram ikramiyesine yansıması durumunda 1.100 lira olarak ödenen ikramiye 1.496 liraya çıkabilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2500 LİRA 

Diğer yandan vergi, harç ve cezalarda güncelleme için kullanılan yeniden değerleme oranı yüzde 36.2 olmuştu. Bu durumda 1.100 liralık ödeme 1.398 liraya çıkacak. Eğer artışta asgari ücret artışı olan yüzde 50.5 uygulanırsa yeni tutar 1.655 liraya ulaşabilecek. Memur zammı öne çıkarsa yüzde 30.9 artışla 1.440 lira rakamı gündeme gelecek. *En düşük emekli maaşı 1.500 liradan 2 bin 500 liraya yükseltilmiş, yani artış yüzde 66.6 olmuştu. Bu oran kullanılırsa ikramiyenin 1.800 lirayı geçmesi anlamına gelir. Yılda iki kez ödenen ikramiyenin ne olacağı resmi bir açıklama yapılınca kesinleşecek.

DUL VE YETİMİN ALACAĞI TUTAR KİMLERE VERİLİYOR?

SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

HAK SAHİPLERİNE NE KADAR? 

Vefat eden sigortalılardan dolayı aylık almakta olan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa, ikramiye de o oranda paylaştırılıyor. Bu durumda örneğin; bir işte çalışmadığı, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almadığı için eşinin maaşının yüzde 75’ini almakta olan dul eşe güncel rakamla 825 lira ikramiye ödenir.

YENİ EMEKLİYE DE ÖDENİYOR 

Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla maaşa imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenecek. İş göremezlik oranı yüzde 50 ise 550 lira verilecek.

İKRAMİYEYE HACİZ KONABİLİYOR MU? 

En düşük emekli maaşı artacak mı? En düşük emekli maaşı artacak mı?

Emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanun’un ek 18’inci maddesinde, ‘bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor. Yani haciz uygulanamaz.

YENİ BAŞVURAN ALABİLECEK Mİ? 

Evet. Bayram ikramiyesi, ödemenin yapıldığı tarihte değil bayramın olduğu ayda SGK’dan gelir ve aylık alma hakkı olan kişilere yapılacak. Bu kapsamda mayısa kadar emeklilik dilekçesi veren SSK’lılar ve Bağkur’lular ile memurlar, bayram ikramiyesi alabilecek. Yeni emeklinin ikramiyesi, ilk maaşıyla yatacak.

Editör: Türkiye Kulisi