Milyonlarca emekli ve memur için zamda son viraja girildi. Memur ve memur emeklisinin maaş zammı, ocak ve temmuz aylarında açıklanan son 6 aylık enflasyona ek olarak iki yılda bir tekrarlanan toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlarına göre belirleniyor. 2021’de yapılan ve 2022 ile 2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşmeye göre; memur ve memur emeklisine 2022 yılında yüzde 5+7, 2023 yılında da 6’şar aylık periyotlarda yüzde 8+6 zam yapılması kararlaştırılmıştı.

OCAK AYINDA YÜZDE 30 OLMUŞTU 

SSK ve Bağkur emeklisi ise ocak ve temmuzda son 6 aylık enflasyon hangi oranda çıktıysa o tutar kadar zam alıyor. Ocakta açıklanan 6 aylık enflasyon yüzde 15.4 olmuştu. Ancak, hükümet burada ilave artışa gitmiş ve ocak zammını memur ve emekli için yüzde 30’a çıkarmıştı. Sonraki zam ise temmuz ayının ilk haftasına açıklanacak enflasyonla belirlenecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocakta yüzde 6.65, şubatta yüzde 3.15, martta yüzde 2.29, nisanda ise yüzde 2.39’luk enflasyon oranlarını açıklamıştı.

ŞİMDİDEN YÜZDE 15.26 

Dün de mayıs ayı enflasyonu yüzde 0.04 olarak açıklandı. Böylece ilk 5 ayda kümülatif enflasyon yüzde 15.26’ya çıkmış oldu. Son rakamlara göre; memur ve memur emeklisinin ilk 6 ay için aldığı yüzde 8’lik toplu sözleşme zammının üzerine ilk 4 ayda çıkılmış oldu ve şimdiden fark yüzde 7.26’ya ulaştı, artı yüzde 6 da toplu sözleşme zammı var. Diğer yandan haziran ayı enflasyonu eksi çıkmazsa SSK ve Bağkur emeklisi en az yüzde 15.26 oranında zammı cebine koyacak. Kesin zam oranı temmuzun ilk haftasında netleşecek ama tahmini enflasyona göre yüzde 17-18 arasında 6 aylık enflasyon beklentisi hakim.

KADEMELİ ARTIŞ KONUŞULUYOR 

Emekli maaşı zam oranı için ise ilk defa kademeli zam artışının gündeme gelmesi bekleniyor. Böyle bir ihtimalin artmasında daha önce 5 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması etkili oldu. Çünkü bu yolla 7 bin 500 liranın altında maaş alan yaklaşık 9 milyon emekliye zam yapılırken geri kalan emekli bu zamdan yararlanamamıştı. Şimdi ise 7 bin 501 liradan başlamak üzere üst grupta maaş alanlara doğru azalan bir kademeli zammın gündeme geleceği konuşuluyor. Örneğin; maaşı 7 bin 500 lira ila 10 bin lira arasında olanlara yüzde 50 zam, 10 bin lira ila 15 bin lira arasındaki olanlara yüzde 40 zam, 15 bin lira ila 20 bin lira arasında olanlara yüzde 30 zam ve son olarak 21 bin lira ve üzerine de yüzde 25 zam gibi bir merdiven sistemi oluşturulacak. Tabii net rakamlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarından sonra ortaya çıkacak.

İKRAMİYE DE VAR 

Geçen nisan ayında taban emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarılırken, bayram ikramiyesi de 1.100 liradan 2 bin liraya yükseltilmişti. Kurban Bayramı 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak. Dolayısıyla emeklilerin bayram hazırlığı yapabilmesi için ikramiyeler de bu tarihten önce ödenecek. 19-28 Haziran tarihleri arasında ikramiyelerin yatması beklenebilir. Yine maaşların da erkene çekilmesi gündeme gelebilir.

TOPLU SÖZLEŞME İÇİN GERİ SAYIM 

Ağustos ayında kamu çalışanlarını ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri yapılacak. Bu görüşmelerde 2024 ve 2025 yıllarının 4 ayrı zam oranı belirlenecek. Buradaki görüşmelerde masaya gelecek olan oranlardan birisi de kamu işçilerine yapılan zam oranı olacak. Kamu işçilerine 2024’ün birinci ve ikinci 6 aylık döneminde ise yüzde 10 artı enflasyon oranında zam öngörülmüştü.

Ebeveyn baskısı okuldan uzaklaştırıyor Ebeveyn baskısı okuldan uzaklaştırıyor

EYT’YE BAŞVURAN MAAŞINI ALAMASA DA YARARLANACAK 

EYT’liler 3 Mart itibarıyla emeklilik dilekçesi vermeye başlamıştı. Şu ana kadar 1.8 milyon kişi EYT’den emeklilik başvurusu yaptı, 1 milyonuna maaş bağlandı. 3 Mart’tan itibaren emeklilik dilekçesi verenler temmuz ayındaki maaş zammından yararlanacak. Bu tarihten sonra başvuru yapanlara zaten zamlı maaş yansıtılacak. Emekli Sandığı’na tabi EYT’lilerin emekli maaş zammı, aktif çalışan memurların maaş artışına endeksli olarak uygulanıyor. Temmuz ayındaki zamdan yararlanma bakımından bu ayın öncesinde veya sonrasında emekli olmaları arasında fark bulunmuyor. Ama kamu çalışanlarının emekli ikramiyeleri, emekli oldukları tarihteki memur maaş katsayısı ve ek gösterge üzerinden ödeniyor. 15 Temmuz tarihinden sonra emeklilik dilekçesi veren kamu görevlilerinin emekli ikramiyeleri, temmuz ayındaki zamlı memur maaşlarına göre hesaplanır.

TABAN MAAŞ HESAPLARI 

Kamuda çalışan işçilerin taban maaşlarına yapılan zam ve seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları temmuz ayında memur maaşlarına da enflasyon üzerinde bir zam yapılacağını ortaya koymuştu. Erdoğan, Hak-İş Konfederasyonu 15’inci Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şunları söylemişti:

“En düşük memur maaşını, en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. Kamu işçilerinde olduğu gibi, en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkartarak, üzerine de enflasyon ve refah payı olarak benzer bir artış yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar, otomatik olarak emekliliklerine de yansıyacak.”

Emekli bayram ikramiyesi tarihleri merak ediliyor. Her yıl dini bayramlarda olmak üzere yılda iki kez ödenen bayram ikramiyeleri için heyecanlı bekleyiş sürüyor. İlk verilmeye başladığında bin TL olarak ödenen daha sonra bin 100 TL’ye çıkarılan ve Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce ödenen emekli bayram ikramiyesinin ne zaman yatacağı araştırılıyor. Peki emekli Kurban Bayramı ikramiyesi ne kadar? Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? İşte detaylar…

28 Haziran-1 Temmuz arasında idrak edilecek Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kurban Bayramından önce emeklilerin gözü de bayram ikramiyesine çevrildi. Ramazan Bayramı’nda 2 bin TL alan emekliler, Kurban Bayramından önce de alacakları bayram ikramiyesinin ödeneceği tarihi bekliyor. Peki emekli bayram ikramiyesi tarihleri belli oldu mu? Emekli Kurban Bayramı ikramiyesi ne kadar? Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? Bilgiler sayfamızda…

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR, KAÇ TL? 

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’ye, bayram ikramiyesi ise 2 bin TL’ye çıkarılmıştı. Buna göre Kurban Bayramı ikramiyeleri de yeni bir açıklama gelmediği müddetçe 2 bin TL olarak ödenecek.

KURBAN BAYRAMI İKRAMİYELERİ NE ZAMAN YATAR? 

Bu sene Kurban Bayramı 28 Haziran'da itibarıyla başlayacak. Buna göre; Kurban Bayramı ikramiyesi yine bayram öncesi Haziran ayında emekli vatandaşların hesaplarına aktarılacak. İkramiyelerin bayramdan 1 hafta önce yani 21 Haziran Çarşamba günü itibarıyla hesaplara yatırılması bekleniyor.

EYT'LİLERE ÇİFT İKRAMİYE! 

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların ardından, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltildi ve bayram ikramiyesi de 2 bin lira olarak belirlendi. Bu değişiklik içeren teklif, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasaya göre, EYT ile emekli olan vatandaşlar da dahil olmak üzere, bu yıl emekliler Ramazan Bayramı'ndan önce zamlı bayram ikramiyelerini aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi alanlara, Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye ödemesi yapıyor. İkramiye alabilmek için, bayramın içinde bulunduğu ayda gelir ve aylık alma şartı bulunuyor. 2023 yılı Mart ayından önce gelir ve aylık alanlar ile Mart ayında gelir ve aylık bağlama işlemleri tamamlananlar, Ramazan Bayramı ikramiyelerini 14-19 Nisan 2023 tarihleri arasında almışlardı.

Nisan ayı içinde gelir ve aylık bağlama işlemi sonuçlanan ve aylık başlangıç tarihi 30 Nisan'dan önce olan sigortalılar ve hak sahiplerinin Ramazan Bayramı ikramiyeleri ise 9 Mayıs 2023 tarihinde ödenmişti.

KİMLERE BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDENİR? 

Ödemenin yapılacağı tarihte, yaşlılık aylığı, emekli aylığı, malullük aylığı, vazife malullüğü aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir. Ayrıca Kurumdan aylık alan; gaziler, şehit yakınları, güvenlik korucuları, muharip gaziler, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenir.

Editör: Türkiye Kulisi