Hükümet geçen nisan ayında bedava doğalgaz uygulamasını devreye almıştı. Buna göre; konut, ibadethane ve cem evi abonelerinin 24 Nisan-31 Mayıs 2023 arasındaki ilk fatura tahakkukları kapsamındaki sistem kullanım bedellerinin tamamı ile 1 Mayıs 2024’e kadar tahakkuk edecek, sonraki faturalarda 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor. Düzenleme yaklaşık 19 milyon doğalgaz abonesini kapsıyor.

6 AYDIR FATURA GELMİYOR

6 AYDIR FATURA GELMİYOR 

Aylık tüketimi 25 metreküpü geçmeyen hanelere son 6 aydır fatura gelmiyor. Ancak bu ay havaların soğuması, kuvvetli yağışların başlaması ve buna ilave olarak okulların ilk yarıyıl tatiline girmesiyle hanelerdeki kombiler çalışmaya başladı. Dolayısıyla aylık tüketimin 25 metreküpü geçmesi bekleniyor. Bu durumda 25 metreküpe kadar olan tüketim yine ücretsiz olacak. Ancak aşan kısım güncel tarifeye göre faturalandırılacak. Ay sonu ve aralık başı gibi ilk limit aşım faturalarının gelmesi bekleniyor.

YILLIK AVANTAJI NE KADAR

YILLIK AVANTAJI NE KADAR? 

İstanbul’da doğalgazın metreküp fiyatı vergiler dahil şu anda 5.8-6 lira arasında. Dolayısıyla 25 metreküplük yani yaklaşık 140-150 liralık tüketimi gelecek yılın mayısına kadar devlet karşılamaya devam edecek. Yani aylık 100 metreküp doğalgaz tüketimi olduysa 600 lira fatura yerine 450 lira fatura gelecek. Hanelerin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 1000 metreküp. Bu ortalama tüketime göre haneler 1 yılın sonunda 6 bin lira yerine 4 bin 500 lira ödeyecek ve yaklaşık 1.500 lira avantaj sağlayacak.

MERKEZ İŞARETİ VERMİŞTİ

MERKEZ İŞARETİ VERMİŞTİ 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, son enflasyon raporuyla ilgili açıklama yaparken doğalgaz kullanımına dikkat çekmişti. Erkan, “Kasım ayında doğalgaz tüketiminin artmasıyla birlikte, hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını öngörüyoruz. Bu durum, enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak, aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır” demişti.

Kripto rallisi devam ediyor Kripto rallisi devam ediyor

ELEKTRİK DESTEĞİNE DEVAM

ELEKTRİK DESTEĞİNE DEVAM 

Devletin ‘dar gelirliye elektrik tüketim desteği’ de devam ediyor. Bu destek, 1 Mart 2019’da başlamıştı. Bu yardımdan 2 milyondan fazla abone faydalanıyor. Elektrik faturasını ödemekte zorlananlar, sosyal yardıma ihtiyacı olanlar, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olup da desteğe ihtiyacı olduğu tespit edilenler elektrik faturası yardımı alabiliyor. Başvurular ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na yapılıyor.

GELİR ŞARTI DA ETKİLİ

GELİR ŞARTI DA ETKİLİ 

Gelir durumu bu yardımda belirleyici. Hanedeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması gerekiyor. 2023 sonuna kadar bu tutar 3 bin 800 lira. Dört kişilik ailede gelir 15 bin 200 liranın altındaysa bu haktan yararlanılabilir. Ödemeler düzenli olarak PTT aracılığıyla yapılıyor. PTT’ye geçerli kimlik belgesi ve mesken elektrik faturasını ibraz etmek yeterli.

EVDEKİ KİŞİ SAYISINA GÖRE

EVDEKİ KİŞİ SAYISINA GÖRE 

Son elektrik zammıyla birlikte artan destek miktarı evde yaşayan kişi sayısına göre 113 lira ila 225 lira arasında değişiyor. Buna göre ödeme miktarları şöyle:

1-2 kişilik hanelere aylık 75 kilovatsaat (112.63 lira).

3 kişilik hanelere aylık 100 kilovatsaat (150.17 lira).

4 kişilik hanelere aylık 125 kilovatsaat (187.71 lira).

5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kilovatsaat (225.25 lira).

Kronik hastaların bulunduğu hanelerde hasta başına aylık 150 kilovatsaat (225.25 TL) karşılığı tutarınca destek sağlanıyor.

Ayrıca kronik rahatsızlığı nedeniyle cihaza bağlı yaşayan hastalar için ise ödenen elektrik faturası desteği 200 lirayı buluyor.

KOMBİ BAKIMINI YAPAN HER AY 800 TLYE YAKIN TASARRUF SAĞLIYOR

KOMBİ BAKIMINI YAPAN HER AY 800 TL'YE YAKIN TASARRUF SAĞLIYOR 

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte yavaş yavaş kombilerde açılmaya başlandı. Bütün yaz kullanılmayan kombilerin bakımları yapılmadan kullanmak ise ciddi bir masrafa yol açıyor. Periyodik olarak bakımı yapılan kombilerin ömrü hem daha uzun oluyor hem de ısı tasarrufu sağlıyor.

Yılın istediğiniz ayında kombiye bakım yapabileceğiniz gibi kış mevsimi öncesi kombi bakımı yaparak tasarruf edebilirsiniz. Kombinin sorunsuz şekilde ve yüksek performans üzerinden çalışabilmesi için yılda en az bir defa kombi bakımı yapılması gerekmektedir. Bu konuda kombi bakımı yapılırken ele alınan birtakım hususlar mevcuttur.

- Sıcak su ve kalorifer yanma durumu incelenir.

- Kombinin su sızdırmazlık durumu ele alınır.

- İçi açılır ve tozlanma durumu incelemek suretiyle temizleme yapılır.

- Elektrik bağlantı noktaları ile hatları kontrol edilir.

- Kombi baca fanı kontrol edilir ve temizleme yapılır.

- Kombideki mevcut su boşaltılır.

- Genleşme tankı havası ölçülür.

- Ateşleme iyonizasyonu elektrokodu kontrol edilir.

- Gaz ayarı yapılır.

- Filtre temizliği ve çalışmaları yapılır.

- Kontroller ve son denetlemeler gerçekleştirilir.

Bu şekilde daha süreç içerisindeki birçok farklı çalışma ile beraber kombi bakımı servis bünyesinde gerçekleşir.

KOMBİ BAKIMI KAÇ SAAT SÜRER

KOMBİ BAKIMI KAÇ SAAT SÜRER? 

Profesyonel ve kaliteli bir çalışma altında ele alınan kombi bakımı yaklaşık 1 ya da 1,5 saat kadar sürmektedir. Bu doğrultuda ortalama en az yılda 1 defa bakımının yapılması büyük öneme sahiptir.

KOMBİ BAKIMINDA NELER YAPILMALI

KOMBİ BAKIMINDA NELER YAPILMALI? 

Kombi bakımında baştan sona komple çalışma gerçekleşir ve her kısmı incelenir. Sıcak su ve su ve kalorifer durumu, sızdırmazlık, temizleme, ateşleme ve gaz ayarı gibi daha birçok farklı unsur yer almaktadır. Her biri detaylı bir şekilde ele alınarak incelenir ve servis bünyesinde eğer varsa tüm sorunları ortadan kaldırılır.

KOMBİ BAKIMI NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR, NEDEN ÖNEMLİ

KOMBİ BAKIMI NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR, NEDEN ÖNEMLİ? 

Mevsim geçişlerinde kombi bakımı gerekli mi ve nasıl yapılır gibi sorular aklımızı kurcalar. Periyodik bakım, güvenli ve konforlu bir kullanım için es geçilmemesi gereken uygulamalardan biridir. Bakım, ileriki süreçte karşılaşılabilecek arızaları önceden tespit etme imkânı verir. Ayrıca kombi periyodik bakımı sayesinde can ve mal kaybına yol açabilecek kazaların da önüne geçilmiş olur. Bakım, ileriki süreçte karşılaşılabilecek arızaları önceden tespit etme imkânı verir. Ayrıca kombi periyodik bakımı sayesinde can ve mal kaybına yol açabilecek kazaların da önüne geçilmiş olur.

Periyodik bakım, kombinin ömrünü uzatırken ekonomik açıdan da tasarruf sağlar. Kombi bakımı ne kadar sürede yapılmalı sorusunun aslında net bir tarihi yoktur. Sıklıkla kış aylarında yapılan bu uygulamanın yılın herhangi bir vaktinde gerçekleştirilmesi de pekâlâ mümkündür. Kombi bakımının yaz sonu veya sonbaharda hava tamamen soğumadan yapılması önerilir. Bakım sıklığı ise kombinin baca tipine göre değişir. Bacalı kombilerde zehirlenme gibi tehlikelerin önüne geçmek için 6 ayda bir bakım yapılması önerilir. Diğer kombiler için yılda bir kez bakım yapmak yeterli olur.

KOMBİ ÇEŞİTLERİNE GÖRE BAKIM ÖNERİSİ

KOMBİ ÇEŞİTLERİNE GÖRE BAKIM ÖNERİSİ 

Kombi bakımı, cihazın iç aksamından radyatörlere kadar kapsamlı bir kontrol ve temizlikten ibarettir. Bakım sırasında cihazın varsa arızaları tespit edilerek olası kötü durumların önüne geçilir. Fan, filtre, ateşleme haznesi temizliği de kombi performansını arttırarak daha verimli çalışmasını sağlar. Fakat temizlik ve kontroller sırasında es geçilmemesi gereken en önemli detay kombinin türüdür. Modeline göre kombi bakımı hakkında fikir edinmek istiyorsanız kombinin türünü ve baca tipini bilmeniz gerekir. Hermetik kombilerin bakımında es geçilmemesi gereken nokta fan temizliğidir. Fan motorunun uzman kişiler tarafından çıkarılarak temizlenmesi ve güvenli şekilde yerine tekrar takılması gerekir. Yoğuşmalı kombi bakımında ise baca ve filtre temizliği yapılır. Yoğuşmalı kombilerin; ateşleyici başlık, basınç ve petek kontrollerinin de yapılması gerekir.

Isının Dolaşmasına İzin Verin: Kalorifer peteklerinin engellemediklerinden emin olmak için mobilyalarınızı, perdelerinizi, örtülerinizi ve halılarınızı kontrol edin. Tavan vantilatörünüz varsa, sıcak havayı tavandan aşağıya doğru itmek için kullanabilirsiniz.

Soğuktan Koruyun: Geceleri pencerelerinizden ısı kaybını azaltmak için dışarısı hava karardığında panjurlarınızı veya perdelerinizi kapatın. Panjurlarınız veya perdeleriniz pencerelerinizi tamamen kapatmıyorsa, gece gündüz izolasyon için plastik örtü kullanmayı düşünün.

Akıllı Pişirin: Yemeklerinizi doğal gaz ile pişiriyorsanız alevi tavalarınıza uyacak şekilde ayarlayın. Fırın kapısının gereksiz yere açılması fırın sıcaklığının 50 dereceye kadar düşmesine neden olabilir, bu nedenle mecbur kalmadıkça fırın kapağını açmayın.

Sıcak Su Derecesini Kontrol Edin: Kombide sıcak su ayarını çevirerek enerji tüketiminizi azaltabilirsiniz. Sıcaklıktaki her 10 derecelik düşüş, su ısıtma maliyetlerinizde %3 ile %5 arasında tasarruf sağlar. Sıcak su borularınızı yalıtmak ve deponuza şofben izolasyon malzemeleri kullanmak da doğalgaz tüketiminizi azaltmanıza ve tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Editör: Türkiye Kulisi