Gündem

Boşanan çifte 'seçim sandığı' şoku!

Boşanan çiftin 'maaş oyunu'nu seçim sandığında verdikleri oy bozdu. SGK, hileli boşanma yöntemini kullananların peşine düşüyor ve cezası ağır oluyor. Peki boşandıktan sonra birlikte yaşıyor olmak ceza uygulanması için tek başına kanıt sayılıyor mu? İşte yanıtı.

GK, yetim aylığı alabilmek için anlaşmalı boşanan çiftlerin peşine düştü. Aynı okulda ve aynı sandıkta genel seçimler için oy kullanan karı-koca'nın 'maaş oyunu' bozuldu. Yüksek Mahkeme emsal bir karara imza attı. Peki, çiftler hangi sebeplerle hileli boşanma yoluna gidiyor? Hileli boşanma nasıl tespit ediliyor ve nasıl bir ceza uygulanıyor? Boşandıktan sonra birlikte yaşamak hileli davranışın tek başına kanıtı sayılıyor mu? Avukat Cansen Erdoğan merak edilenleri Posta.com.tr'ye yanıtladı.

EN ÇOK BU İKİ NEDENLE HİLELİ YÖNTEME BAŞVURULUYOR

Avukat Cansen Erdoğan, "Özellikle sigortalının vefatı üzerine; dul kalan eş ve yetim kalan kız çocuklarına SGK tarafından maaş bağlanıyor. Ama bu çok fazla suistimal ediliyor. Hileli boşanma günümüzde çok sık karşılaşılan bir durum. Bu hileli yöntemle, kararda da belirtildiği gibi dul, yetim kız çocuklarının babalarından kalan maaşa hak kazanmaları gibi bir durum söz konusu oluyor. Bir de boşanılacak olan eşlerden biri aleyhine gelebilecek olan icra takiplerini önlemek için hileli boşanma yoluyla malların haczedilmesi önlenmiş oluyor. Yani birincisi; dul ve yetim geliri alabilmek için ikincisi de eve gelebilecek olan haciz tehditlerini ortadan kaldırmak için bu hileli yönteme başvuruluyor." dedi.

"FAİZ" DETAYI

"Hileli boşanma tabii ki kanuna karşı bir aykırılık hatta bir nevi nitelikli dolandırıcılık anlamına geliyor." diyen Cansen Erdoğan,  "Resmen boşanmış gözükse de fillen birlikte yaşadıkları belirlenenler, kanunlarla kontrol altına alınıyor ve cezalandırılıyor. Öncelikle bu durum tespit edilirse aylık bedellerin SGK tarafından faiziyle geri alınması söz konusu. Daha önemlisi ise bu kişiler için dolandırıcılık suçundan Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunuluyor. Kanunu dolandırdıkları için ceza davaları açılabiliyor." ifadelerini kullandı.

Avukat Erdoğan, "Hileli boşanmanın tespiti konusuyla ilgili ispat zorunluluğu mevcut ve bu ispat her zaman çok kolay olan bir durum değil. "Birlikte yaşamak hileli davranışın tek başına kanıtı mı?" konusunda da emsal niteliğinde Yargıtay kararları var. Yani tarafların sadece bir arada yaşamaları evlilik müessesi içinde oldukları anlamına gelmiyor." dedi.

"BİRLİKTE OY KULLANMAYA GİTMELERİ HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA TERS"

"Her olaya göre subjektif bir değerlendirme yapılabilmeli." diyen Erdoğan, "Örneğin belirtilen kararla ilgili konuşursak; bu kişiler son 3 genel seçim için aynı okulda oy vermeye gitmiş. Yani boşandıktan sonra belirli bir sebep nedeniyle aynı evde belirli bir süre kalınabilir ancak ayrılmış bir çiftin yıllarca aynı evde yaşayıp birlikte oy kullanmaya gidiyor olması hayatın olağan akışıyla çok fazla bağdaşmıyor. Bu kararda birlikte, kişilerin aynı mahalle, aynı semt ve aynı odada oy kullanabiliyor olmaları, belirtilen sürenin de uzun olması, fillen birlikte yaşadıklarını ve hileli bir boşanma olduğunu gösteriyor." dedi.

Erdoğan, hileli boşanma yönteminin nitelikli dolandırıcılık suçu olduğunu belirtti.

Burada sigorta kurumunun zarara uğratılması söz konusu. Aslında devlete karşı işlenen bir suçtan bahsediyoruz. Bu durum nitelikli dolandırıcılık suçunun işlendiğini gösteriyor ve bununla ilgili açılacak dava ise ceza davası olacaktır. Yetim aylığı alan bir kadın birden fazla evlilik yapmış ve boşanmış olabilir. Bu durumda boşandığı eşlerden herhangi birisiyle fillen birlikte yaşaması da bu 56. maddenin uygulanmasını gerektirir. Zaten bu 5 bin 510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gerekçesiyle 56. madde hükmümün getirilmesinin nedeni, hakkın kötüye kullanılmasını engellemek. Yani gerçekten kötü niyetli olunması ve bu aylığı alabilmek için boşanılması halinde 56. maddenin ilgili fıkrası uygulanacaktır.

YOL BULGULARLA TESPİT EDİLDİ

Avukat Cansen Erdoğan, "Boşanmaya rağmen fillen birlikte yaşadıklarının tespit edilmesi için özel hayatta ve sosyal hayattaki durumları da  değerlendirilmeli. Birlikte aynı okula oy vermeye gitmeleri, normal karı koca ilişkilerini sürdürüyor olduklarını ve evlilik müessesinin hala devam ettiğini yan bulgular yoluyla gösterir. Yan bulgular, hileli boşanma olup olmadığının tespiti açısından önem taşıyor." diye konuştu.