Yıllardır en güvenli yatırım aracı olarak bilinen arsalar pandemi ve artan konut fiyatları ile tekrar gündeme geldi. Arsa tercihleri arasından deniz manzaralı, şehre yakın, imar durumu olan gibi seçenekler olsa da uzmanlar yatırımcıların öncelikleri arasında olması gereken diğer hususlara da dikkat çekti. Artan talep ile birlikte arsa satışlarında dolandırıcılık şikayetleri de artarken yatırımınızdan pişman olmamanız için işte dikkat etmeniz gerekenler:
Posta'dan İpek Alemdar Göde'nin haberine göre, Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, arsa yatırımı yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktaları tek tek açıkladı. Arsa satın almadan önce amacının belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kas, “Arsaya olan ilgi eskiden beri bir toprak sahibi olanlar yatırım yaptıktan 10 yıl sonra değerini fark ediyorlardı. Fakat pandemiden sonra bu tamamen değişti. Bu dönemde arsalar konut gibi kısa sürede yatırımı katlayarak döndü.
Bu da arsalara olan ilgiyi arttırdı. Arsa denince vatandaşın kafasında üzerine her an bir şey kondurabilirim düşüncesi geliyor. Bu nedenle arsa satın alırken imarı olup olmadığına, üzerine ev yapılıp yapılamayacağına dair bilgi sahibi olmadan ve düşünmeden sadece toprak sahibi olma gözüyle bakılıyor.
Bu tarz satın alımlar da birçok kişiyi yanıltıyor. Parsellenmemiş arsaları alan kişiler bir dönümün içinde bir hisse sahibi ama arsada o kişinin yeri belli değil. Bu nedenle bu tür aldatmalarla birçok kişi karşı karşıya kaldı” dedi.
Arsa fiyatlarındaki artışların ardından konut maliyetlerine değinen Kas, “Son dönemlerde tarla vasıflı olan zeytinlik olan yerlerde tiny house dediğimiz yürütülebilir araçları kullanarak içine konut koyma izni olduğu için tercih sebebi oldu. Konut alamayan veya çadır kurmak istemeyen kişiler konaklama sorununu bu arsalarda tiny house ile çözdü. Tarım yapılan yerlerde de çok ciddi yoğunluklar oluşmaya başladı.
Kişiler çevrelerine de bu yatırım tavsiyesinde bulununca arkadaşları, dostları, aileleri de toprak sahibi olmuş oldu. Bu da fiyatların katlanarak büyümesine yol açtı. Bazı noktalarda bir yıl önce metrekaresi 100 liraya alınan arsalar 1000 lira oldu. Böylece kişiler yatırım aracı olarak toprağa yönelmiş oldular. 2022 yılının rakamlarına baktığımız zaman 2 buçuk milyonun üzerinde bir gayrimenkul işleminden söz edebiliriz.
Bunun 600 bin adetten fazlası arsa alımı. Bunlar da Türkiye için ciddi rakamlar. Buradan da yola çıkarak 2023 yılında konut fiyatlarının düşmemesi her daim yukarı çıkması parasını değerlendirmek, yatırım yapmak isteyenler yine toprak ve arsaya yöneldi” ifadeleri kullandı.
Bunun 600 bin adetten fazlası arsa alımı. Bunlar da Türkiye için ciddi rakamlar. Buradan da yola çıkarak 2023 yılında konut fiyatlarının düşmemesi her daim yukarı çıkması parasını değerlendirmek, yatırım yapmak isteyenler yine toprak ve arsaya yöneldi” ifadeleri kullandı.
Artan konut ihtiyaçlarının ardından imar projelerinde de düzenlemeler olduğuna değinen Kas, “Öncelikle arsanın hangi amaçla kullanılacağına bağlı olarak fiyatlar değişiyor. Önceliği deniz gören bir arsa olan da var. Ya da merkezi bir yerde olmayan ama ilerde imar gelir düşüncesi ile alınan arsalar da var. Barınma ihtiyacının çok öne çıktığı bir süreçten geçiyoruz. Bu anlamda kentsel dönüşümde de yoğunluk oluştuğu için belediyeler hızlı olarak birçok nokta için değişikliğe gitti” şeklinde konuştu.
SORGULAMA İŞLEMİ
Arsayı satın almadan önce sorgulamaların yapılacağı noktaları anlatan Kas, “Yatırım öncesinde alınacak arsanın sorgulanmasının en kolay yolu arsanın kendine parsel olup olmadığına bir bakması lazım. Arsalarda en önemli sorun hissedar olması. Bir parça içinde hissedar olduğunuzda nerenin size ait olduğunu bilemiyorsunuz. İmarlı bir arsada üzerine yapılan herhangi bir şeyde sorun çıkabilir. O nedenle en doğru şey parseli kendinize ait olan yeri satın almak. Aynı zamanda satın alınacak arsanın imar durumunun ileride ne olacağını bilmek için de belediyenin imar müdürlüğüne giderek sorgulama yapabilirler. Artık birçok belediyenin web sitesinde e-imar hizmetleri var. Oradan da sorgulamalar yapılabilir” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL'DAKİ ARSALARIN FİYATLARI
İstanbul iki yakada da arsa fiyatlarını anlatan Kas “İstanbul’da arsa sayısı artık çok az kaldı. Anadolu yakasında Şile’ye baktığımızda bir dönümlük bir arsanın 4-5 milyon TL olduğunu görebiliriz.
Avrupa yakasında da Silivri tarafına baktığımızda bir dönümlük arsanın fiyatı 3-4 milyon TL’yi bulabiliyor. Tabi tercihlerin içine deniz manzarası talebi de girince fiyatlar artış gösteriyor. O yüzden İstanbul’da yaşayan vatandaşlar Tekirdağ, Kırklareli, Edirne gibi kentleri tercih etmeye başladı. Ancak burada önemli bir nokta var. Bu kentlerdeki arsaların çoğu tarım alanları.
Yani bu alanların tarım yerine tiny house tarzı yapılara ayrılması ileride bizim karşımıza ciddi sorunlar olarak gelecek. Sonuçta atıklar vs insanlarla birlikte bölgeye taşınmış olacak. Tabi bu tarım alanlarının bozulmasına neden oluyor. Bilinçsiz bir tiny house yaygınlığı başladı. Bir arsada konaklamanın en kolay bu oluyor. Diğer türlü bir ev inşa etmek çok daha zor ve maliyetli bir iş oluyor. Tiny house taşınabilir olduğu için ve yasal olarak da önünde bir engel bulunmadığı için vatandaş son dönemde geçici konut olarak bunu tercih etmeye başladı” dedi.
Arsa satın alımından doğru yatırımın yollarını açıklayan Kas, “Kişilerin öncelikle bir arsa satın alırken dikkat etmesi gereken nokta arsayı hangi amaçla aldığına bakması. O amaç doğrultusunda satın alma yapmak çok daha mantıklı bir hale geliyor. Bir diğer önemli madde de arsanın hisseli olup olmaması. Eğer bu noktalara dikkat edilirse doğru bir yatırımın önü açılmış oluyor” şeklinde konuştu.