Araçların periyodik ve planlı olarak temizlik işlemlerinin yapılması, aracın görüntüsü ve performansının yanı sıra olası bir satış durumunda aracın değerinin korunmasına da katkı sağlıyor.
150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, daha temiz arabalar için öneriler paylaştı.
Program hazırlayın
Uzmanlara göre araç temizliğinin haftalık, aylık ve 3 aylık olacak şekilde periyodik ve planlı yapılması oldukça önemli bir kriter.
Masif yüzeylerin temizlenmesi, çöp ve döküntülerin araçtan uzaklaştırılması haftalık, cila ve önleyici bakımı içeren temizliğin aylık, derinlemesine temizlik, bakım ve onarım gibi işlemlerin ise 3 aylık zaman dilimleri içerisinde yapılması önem taşıyor.
Bu işlem yalnızca aracın dış görüşünü değil aynı zamanda performansını da olumlu anlamda etkiliyor.
Jantlara önem verin
Aracın temiz olup olmadığına ilişkin ilk izlenim aracın dış görüntüsü ile alakalı bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Özellikle kirli jantlar araç her ne kadar temiz olsa da olumsuz bir izlenim oluşturuyor.
Uzmanlar aracın haftalık dış temizliğini yaparken jantların basınçlı su ile yıkanması gerektiğinin altını çiziyor.
Aracı kurulayın
Sürücülerin temizliğin ardından aracı iyi bir şekilde kurulaması gerekiyor.
Aksi takdirde aracın iç ve dış yüzeyinde kalan fazla su çeşitli lekelerin oluşmasına yol açıyor.
Uzmanlar bu noktada sürücülerin araca zarar vermemesi adına mikrofiber araç havluları kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Konsola dikkat edin
Sürücülerin araç içerisinde en sık gördüğü alan olan konsol aynı zamanda araç içerisinde en fazla tozlanan bölümlerden biri olarak ön plana çıkıyor.
Sürücülerin 2 - 3 günlük aralıklarla mikrofiber havlu yardımıyla konsolu temizlemesi gerekiyor.
Ayrıca konsol temizliği için kimyasal ürünlerin kullanılması durumunda aracın havalandırılması büyük önem taşıyor.
Paspas türüne dikkat edin
Kauçuk ve halı olarak ikiye ayrılan araç paspasları, sürücülerin araç temizliği açısından dikkat etmesi gereken bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Uzmanlar kauçuk paspaslar için köpüklü su ve fırça, halı paspaslar için daha hassas temizlik malzemelerinin kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Koku seçimini iyi yapın
Sürücülerin araç içindeki konforuna ve aracın iç temizliğine doğrudan etki eden faktörlerden biri de kokudur.
Uzmanlara göre koku giderici mum veya sprey kullanmak, günlük araç kullanımında oldukça önemli bir kriter.
Sürücülerin, ayrıca aracı sık sık havalandırması ve kokuya neden olan ya da olabilecek maddeleri uzun süre araç içinde tutmamaları da önem taşıyor.
3 aylık bakımı ihmal etmeyin
Haftalık ve aylık bakımların yanı sıra 3 aylık periyodlarla derinlemesine araç temizliğinin yapılması önemli bir diğer kriter olarak dikkat çekiyor.
Aracın iç ve dış temizliğinin dışında klima filtrelerinin ve koltukların anti bakteriyel ekipmanlarla temizlenmesi gerekiyor.
Bunun yanı sıra salgın ve diğer salgın hastalıklara karşı araç içerisinde uzman bir ekip tarafından dezenfeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi de uzmanlar tarafından öneriliyor.