İstanbul’da 5 katlı bir binanın bodrum katını satın aldım. Burayı satan kişi, 2018’de çıkan Kat Malikleri Kanunu’na göre bahçenin bana ait olduğunu söyledi. Fakat ben aldıktan sonra bina yönetimi ‘burası ortak kullanım alanı’ dedi. Bahçe kime aittir?
Öncelikle tüm okuyucularıma şunu söyleyeceğim; herhangi bir ticari ilişkide karşı taraftan söylenen her sözün tam olarak doğru olduğunu kabul etmeyelim, araştıralım.
Bugün araştırmak için pek çok imkana sahibiz, bilgisayar günümüzün el altındaki en kolay ulaşılır bir sistemidir.
Şimdi de okuyucumun sorusuna yanıt vereyim: Bir binada bağımsız bölümler vardır, bunlar kişinin malıdır. Bunların dışında kalan alanlar ise ortak alandır, tüm bağımsız bölüm maliklerinin ortak malıdır.
Buna en bariz örnek ise binanın bahçesidir. Bahçeler ortak alandır, özel mülkiyete konu olmaz. Ancak bazı istisnai durumdan söz edeyim. Binanın yönetim planına bakmakta yarar vardır.
Binanın yönetim planında bazı ortak alanların bazı bağımsız bölümlere tahsis edildiği kaydı bulunabilir.
Buna en bariz örnek, terasın çatı katının eklentisi olduğu kaydı veya bahçenin zemin ya da bodrum kata tahsisi hususudur.
İşte okuyucumun durumu bu olabilir. Özellikle bahçeye çıkış, zemin veya bahçe katından geçilerek çıkılıyor ise bahçe bu kata tahsis edilebilir. Ancak bu kat içinden geçiliyor olması şart da değildir.
Bahçeye müstakil çıkış varsa bile tahsis yapılabilir. Bu halde bahçe zemin veya bodrum katın malı değildir, burası yine ortak mahaldir ama kullanım hakkı bu daireye tahsis edilmiştir, hadise budur.
Dolayısı ile okuyucum bahçenin maliki değildir, ancak kendisine tahsisli olabilir.
Bunun böyle olup olmadığını öğrenmek için de yönetim planını temin edip bu husustaki kaydı araştırması gerekecektir.