Altın fiyatları bu hafta rekor üzerine rekor kırıyor. Altın dış piyasalarda da yükseldi ama daha önceki zirvelerin gerisinde. Bugün altının gramı 1.162,93 liraya kadar yükseldi. Çeyrek altın ise 1,931 lira olarak işlem görüyor. Konuşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının 2023'te nasıl bir seyir izleyeceğini anlattı. Yıldırımtürk döviz, altın ve TL konusunda yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Altında iç piyasadaki yükselişin gerekçesi dolar-TL'deki yükseliş. Bundan sonra her 1100 lira üzerindeki fiyat yeni bir zirve olacak. Burada Kur Korumalı Mevduat sisteminde artık getirilerin düşmesiyle beraber gerek tüzellerde gerek bireylerde o sistemden bir miktar çıkılıyor olmasının etkisi de var. Genele baktığımızda 2023 itibariyle altın fiyatları yüksek faiz güçlü dolar olgusundan biraz sıyrılacak gibi duruyor." dedi.
"ALTIN BİR MİKTAR YÜKSELECEK, BUNUN SEBEBİ..."
"Muhtemelen 1 Şubat'ta yapılacak faiz toplantısında yine 50 veya 25 puan faiz artırımı beklentisi var." diyen Yıldırımtürk, "Bu nedenle artık döviz ve altında güçlü dolar yüksek faiz baskısı kalkacak gibi görünüyor. Muhtemelen 2023 ortalarına kadar faiz artırımları 20-25 baz puanlık olsa bile ikinci yarı itibariyle faizlerde artık yükselme değil bir süre durduktan sonra belki indirime geçme durumu var. Bununla birlikte altın bir miktar yükselecek. Gerekçesi de bugüne kadar enflasyonda beklenen derecede bir düşüş olmaması." ifadelerini kullandı.
"Gıda tarafında, enerji tarafında ve hammadde tarafındaki fiyat yükselişleri enflasyonun gerilemesini uzatacak gibi görünüyor." diyen Yıldırımtürk, dünyadaki jeopolotik gerginliklerin altına nasıl etki edebileceğinden bahsetti.
"Güvenli liman özelliği nedeniyle altın enflasyona karşı bir seçenek oluyor. Diğer taraftan bugüne kadar değerlendirilmeyen jeopolotik gerginliklere 2023'lerde yeni ilaveler olma olasılığı var. Son günlerde Rusya tarafından Ukrayna'ya hava saldırılarının yapılıyor olması, diğer taraftan geçen sene zaman zaman konuşulan Çin ve Tayvan arasındaki gerginlikler ve Kuzey Kore'nin Japon denizinde füze denemeleri bugünlerde biraz artmaya başladı. İran'daki ayaklanma diğer taraftan Sırbistan- Kosova arasındaki tedirginlikler, Libya-Mısır arasında deniz sahasındaki yeniden düzenleme istekleri gibi her an çıban başı olabilecek gerginlikler de var. Böyle baktığınız zaman jeopolotik gerginliklere karşı altının koruma amaçlı özelliği ön plana çıkıyor. Ukrayna-Rusya savaşının geçen sene 8 Mart'ta başlamasıyla altın yeni zirve yapmıştı ve onsu 2070 dolara kadar yükselmişti. Dolayısıyla 2023'te bu gerekçelerle altında 2150 - 2250 belki de sene sonuna doğru 2350 dolar ons seviyeleri görülebilir diye düşünüyorum.
"ŞU ANDA TAHMİN ETMEK ZOR"
Yıldırımtürk, "2023 iç piyasa için öngörülebilirliğin en düşük olduğu yıllardan biri çünkü seçim atmosferindeyiz. Hangi bloğun kazanacağı belli değil. Kazansa bile ekonomi yönetimi kimlerden oluşacak, piyasaya güven sağlayacak mı gibi soruların cevabı şu anda yok. Dolar TL nereye gider sorusunun cevabı da yok. Şu anda ihracatçı bile fiyat oluşturma konusunda zorluk çekiyor. Bu belirsizlik çerçevesinde altın fiyatını tahmin etmek zor." dedi.
"SEÇİM ATMOSFERİ ENFLASYONUN DÜŞÜŞÜNÜ ETKİLEYECEK"
"Söylenen rakamalar şu anda afaki olabilir. Havada kalır. Ama bir şey söylemek gerekirse ilk etap 1150 seviyeleri geçilirse 1500 TL belki sene sonunda da 1600 seviyeleri görülebilir diye düşünüyoruz." diyen Yıldırımtürk, "Ama bu 1500-1600 net ifade edilecek veya görüş olarak belirtilecek rakamlar değil. Nereye gideceğini ancak seçimden sonra söyleyebiliriz. Seçime kadar olacak süreçte hem teşvikler hem de EYT'lilerin tazminatının ödenmesi için de kredilendirmeler olacak. Seçim atmosferi enflasyonun düşüşünü bence önleyecek." dedi.
Yıldırımtürk altın konusunda seçimden sonra değerlendirme yapmanın daha doğru olacacağını dile getirdi.
"Şu an baz etksinden bahsediliyor. Enflasyondaki düşüşün baz etkisinden olduğu biliniyor ama bundan sonraki süreçte o baz etkisi etkili olacak mı yoksa enflasyondaki yükselişte o baz etkisi daha da artırılacak mı bunun da cevabı yok. Bu bakımdan seçime kadar fiyatların ne olacağı konusunda net bir şey söylemek doğru değil seçimden sonra ortamı görüp sonra değerlendirme yapmak daha doğru diye düşünüyorum."
Yıldırımtürk, "Özellikle yıl boyunca Kur Korumalı Mevduat sistemiyle sonuçlanan gerek bireysel gerekse tüzel mevduatlardaki paranın getirileri az olması nedeniyle daha önce yüzde 14 artı 3 puan verilerek yüzde 17'lerde olan bir getirinin şimdilerde yüzde 12'lerde olması o mevduatlarda çözülmeyi de meydana getiriyor. Vatandaşların o çözülen paranın bir kısmını altında değerlendirme istekleri var. Dövize çok fazla yönelmeleri söz konusu değil." diye konuştu.
ALTIN VE HİSSE SENEDİ TAVSİYESİ
"Altın alırsanız döviz almış oluyorsunuz" diyen Yıldırımtürk, "Şu anda TL'nin enflasyon karşısında ki değer kaybını önlemek için örneğin yüz birimlik bir portre yapılacaksa bunun yüzde 30 / yüzde 40'ı altın - yüzde 30 / yüzde 40'ı da hisse senedi olabilir. Ama hisse senedini duyumla değil uzmanlara sormak suretiyle pozisyon almalarının daha doğru olacağı kanaatindeyim. Yine döviz almak isteyenler de devletin çıkardığı döviz cinsinden tahvilleri tercih edebilir." dedi.
"ELİNİZDE BİR MİKTAR TL BULUNDURUN"
"Yüzde 10 nakitte kalmak doğrudur." diye belirten Yıldırımtürk, "Fiyatlar sürekli yükselmez, sürekli yükselen fiyatlar sert düşüş gösterir. Zaman zaman gerileme olursa fırsat yaratacağı için oluşan fırsattan istifade edebilmek için elinizde bir miktar TL'de bulundurulması uygundur. Her ne kadar Merkez Bankası politika faizi yüzde 9 olsa da mevduat faizinin yüzde 20'nin üzerinde olduğu biliniyor. Türk lirasının da yüzde 10 tutulabilir olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.