Türkiye

10 kişiden 1'i tıraşı evde oluyor

Kiralardan temel ihtiyaç malzemelerine kadar pek çok kalemde yapılan zamlara karşın berberler de uzun süre sonra fiyat artışına gitmek zorunda kaldı. Sınırlı düzeyde yapılan zamma rağmen son 6 ayda 10 kişiden 1’i tıraşını evde kendi imkanlarıyla olmaya başladı.

Erkek berber ve kuaförleri, dükkan kiralarının artmaya devam etmesiyle zor günler geçiriyor. Bazıları dükkanlarını kapatıp başka yerlerde kalfa olarak çalışmayı tercih ederken bazıları ise başka alanlarda girişimcilik ile ilgili şanslarını deniyorlar.

Kiralarla birlikte temel ihtiyaç malzemelerindeki fiyat artışlarına karşı en son zammı geçen ocak ayı yapan berberler, kısa bir süre önce yeni fiyat tarifesine geçiş yaptı. Berberler, özellikle son 6 ayda fiyat artışlarının etkisiyle 10 kişiden 1’inin tıraşı evde kendi imkanlarıyla olmaya başladığını söylüyor. Bunda aynı zamanda pandemiden kalma alışkanlığın da etkisi büyük. Koronavirüs tehdidi nedeniyle pek çok kişi makine satın alıp tıraşını evde olmaya başlamıştı.

EN DÜŞÜK FİYAT 60 TL OLDU 

Son fiyat tarifesine göre ‘C’ segmenti denen gelir seviyesi düşük ilçelerde sakal tıraşı 40 TL’den 60 TL’ye, yıkama dahil saç kesimi 70 TL’den 90 TL’ye, saç, sakal, yıkama ve fön, 100 TL’den 150 TL’ye, çocuk tıraşı ise 50 TL’den 70 TL’ye çıktı. Bebek, Etiler, Ulus gibi lüks semtlerde ise sakal tıraşı 300, saç kesimi ve yıkama 700, saç-sakal-yıkama ve fön 1.000 TL olarak belirlendi. Fiyatları belirleyen en büyük kriter ise bölgesine göre dükkanların kira bedelleri oldu.

SAKAL İÇİN GELEN AZALDI 

20 yıldır Haznedar’da kuaförük yapan Yasin Kuvaç, dükkan sahibiyle zar zor anlaştıklarını ancak bu kez de binanın kentsel dönüşüme verilmesi kararı alındığını söyledi. Kuvaç, “Mahalle aralarında bile dükkan kiraları 15 bin TL’den başlıyor. Tıraşa zam yapsak da pek etkisi olmuyor. Bu kez müşteri 3 ayda 5 ayda bir gelmeye başlıyor. Zaten kavurucu sıcaklarda 2 numara ya da 3 numara saç tıraşı moda olduğu için vatandaş kendi kafasını kolaylıkla sıfıra vurabiliyor yani berbere gelmiyor. Sakal tıraşına artık neredeyse hiç gelen de yok” dedi.

ÇIRAK DA YETİŞMİYOR 

Yasin Kuvaç, alım gücü düştüğü için müşterinin artık bahşiş de veremediğine dikkat çekerek, “Bu nedenle artık çırak da yetişmiyor. Yazın dükkanlarımız çıraklarla dolardı. Hemen her müşteri bu çocuklara bahşiş veriyordu. Bizim de verdiğimiz haftalıklarla çocuklar ailelerine ciddi katkıda bulunuyordu. Şimdi bizim de müşteri portföyümüz iyice daraldığı için çırak da alamıyoruz” diye konuştu.

TARİFEYİ YANSITAMIYORUZ 

17 yıldır Beylikdüzü’nde kuaförlük yapan Ercan Yoldaş da dükkan sahibinin kendisine arada mobing yaptığını söyledi. Yoldaş, “Burada 4 yıldır kiracıyım. 4 bin 500 TL ödüyorum. Ekimde kirayı 10 bin ile 15 bin TL arasında yapacağını söylüyor. Bu hiç adil değil. Böyle bir durumda biz de mahkemelik oluruz. Çünkü müşterimiz yarı yarıya düştü. Bizim de zamlı tarifelerimiz belirlendi ancak bunu müşteriye yansıtamıyoruz. Çünkü giden müşteri aylar sonra geri geliyor. Vatandaş, pandemide aldıkları makinelerle evlerinde tıraş oluyor. Meslek en zor günlerini yaşıyor” diye konuştu.